Categories
Blog

Zubne fasete (veneers) predstavljaju tanki sloj materijala koji prekriva prednji dio zuba, da li zbog razloga narušene estetike zuba ili da bi zaštitili površinu zuba od oštećenja i time korigovali njegove nedostatke. To su individualno izrađeni protetski radovi, kako bi se  poboljšao izgled zuba i cijelog osmijeha. Zubne fasete se spajaju na prednji dio zuba i uspješno mijenjaju boju, oblik, veličinu ili dužinu postojećeg zuba.

Ljuskice za zube su ujedno tanki listići keramike postavljeni na prednje i bočne površine zuba osiguravajući prirodan osjećaj i izgled. Dovoljno je svega odstraniti 0,5 mm vlastitog zuba za ljuskicu. Zahvat za izradu ljuskice traži malo anestezije ili se može izvesti i bez anestezije i može biti idealan odabir za promjenu izgleda prednjih zuba.

Zubne fasete se koriste u sljedećim slučajevima:

  • Zubi koji su promijenili svoju prirodnu boju – bilo zbog liječenja korijenskog kanala, mrlja od tetraciklina ili drugih lijekova, prekomjernog fluorida ili drugih uzroka poput prisutnosti velike količine kompozitnih ispuna koje su uzrokovale promjene boje zuba
  • Zubi koji su istrošeni ili imaju prevelike ispune (plombe)
  • Zubi koji su oštećeni ili slomljeni
  • Zubi koji su neravni, neujednačeni ili nepravilnog oblika (npr, koji imaju kratere ili ispupčenja u njima)
  • Zubi s prazninama između njih (ljuskice se koriste za popunjavanje tih praznina)

Fasete su otporne  na obojenja od kafe, čaja i cigareta. Mogu poslužiti i kao alternativa ortodontskoj terapiji i dugotrajnom nošenju fiksnog aparatića kod nepravilno postavljenih zuba ili ako postoji mali razmak između prednjih zuba.

Ko nije, a ko jeste kandidat za izradu zubnih ljuskica?

Ako imate zube koji su potamnili ili se okrnjili, ako ste nezadovoljni sa izgledom vaših zuba i želite napraviti smile makeover onda su zubne ljuskice estetsko rješenje za vas. Ako ipak imate velike karijese na zubima i želite ih prekriti zubnim ljuskicama to nije moguće ili ako imate probleme sa škripanjem i stiskanjem zuba (bruskizam), svakako je potrebno izraditi i udlagu protiv škripanja.

Održavanje oralne higijene oko ljuskica se ne razlikuje od klasičnog čišćenja zuba zubnom četkicom i korištenja zubnog konca za međuzubne prostore. Te korištenje vodice za usta.

Ukoliko imate dodatnih pitanja ili se želite zakazati na pregled kod stomatologa pišite nam u inbox fb stranice ili nas nazovite na : 051 218-129.