karijes

Da li je karijes zarazan?

Ne možemo reći da je karijes zarazna bolest, ali možemo reći da se bakterije koje imamo u ustima prenose i to najlakše sa roditelja na djecu.

Bakterija posebno opasna za nastanak karijesa je Streptoccocus mutans. Ova bakterija se hrani ostacima hrane koja se zadržala na zubima, a naročito šećerima. Ona proizvodi kiselinu koja omekšava i uništava gleđ (prvi sloj na zubima) i to je upravo početak karijesa.

Onog trenutka kada karijes dotakne dentinski sloj (sloj ispod gleđi), širi se i proces postaje sve brži. Upravo su zbog toga važni redovni odlasci kod zubara, jer ako se ništa ne preduzme, zub će biti sve više oštećen. Na kraju karijes stiže do živca, odnosno nerva unutar zuba i tada počinje bol.

Bebe i djeca su posebno osjetljva na ovu bakteriju jer se bakterijska flora kod usta mališana tek razvija. Zato je važno da roditelji izbjegavaju:

  • da piju iz iste čaše
  • da jedu istim escajgom
  • stavljanje dječije cucle, kašičice u svoja usta

I naravno, da održavaju svoje oralno zdravlje. Što je izraženije zapaljenje desni kao i što je veći broj karijesnih zuba u ustima roditelja, veća je vjerovatnoća da će roditelj na dijete preneti tu bakteriju kao i niz drugih koje su izrazito patogene. Zbog toga se nemojte voditi filozofijom da je sve u redu ako ništa ne boli. Problem je što kad zub počne da boli, već je dosta oštećen, a karijes se može prenijeti i na susjedni zub.

Zato je najbolje poštovati redovne kontrole kod stomatologa na svakih 6 meseci.