Untitled design (88)

ORTODONCIJA: zašto je važna za vaše zube?

Ortodoncija ili ortopedija vilica je oblast stomatologije koja se bavi dijagnozom, prevencijom i ispravljanjem nepravilnosti zuba i vilica. Veoma j važno da se prvi ortodontski pregled obavi u ranom detinjstvu kako bi se potencijalne nepravilnosti utvrdile na vreme.

Ortodontska dijagnostika i analiza podrazumevaju: klinički pregled, izradu radiografskih snimaka i uzimanje otiska vilica za izradu studijskog modela.

Koji su to ortodontski problemi koji mogu da se ispravljaju?

 • Teskoba – zbijeni zubi; nedostatak prostora u vilici da se svi zubi rasporede kako treba
 • Rastresitost-razmak izmedju dva ili više zuba; višak prostora u vilici
 • Uska gornja ili donja vilica-nedovoljno razvijena vilica
 • Dubok zagrižaj-prevelik preklop izmedju gornjih i donjih zuba; donji zubi se ne vide pri zagrižaju
 • Otvoren zagrižaj-nedostatak preklopa izmedju gornjih i donjih zuba
 • Ukršten zagrižaj/obrnut preklop-gornji zubi se nalaze iza donjih kad zagrizete
 • Mandibularni prognatizam-jako izbačeni zubi u donjoj vilici
 • Maksilarni prognatizam-jako izbačeni zubi u gornjoj vilici
 • Pomerena sredina zubnih nizova u levu ili desnu stranu
 • Impaktirani zubi-zubi koji su zarobljeni/zaglavljeni u kosti i ne mogu da niknu
 • Rotirani zubi-zubi koji su nepravilno nikli okrenuti oko svoje ose
 • Ektopični zubi-zubi koji su nepravilno nikli van zubnog niza

Šta podrazumeva ortodontska terapija?

Ortodontska terapija podrazumeva upotrebu različitih ortodontskih aparata (mobilnih i fiksnih). Ti aparati deluju na zube i vilice silama različite snage i dužine trajanja i pomeraju/preoblikuju ih. U zavisnosti od uzrasta kada se počinje sa terapijom i kompleksnosti problema, postoje fiksni i mobilni aparati koji se koriste u terapiji.

Mobilni aparati – ortodontski aparati koji mogu da se skidaju sa zuba i stavljaju na zube. Uključuju pločaste aparate, funkcionalne aparate i folije za ispravljanje zuba.

Pločasti aparati (klasične dečije proteze) – ortodontski aparati koji se koriste za širenje vilica, pomeranje grupe zuba, čuvanje prostora za nicanje stalnih zuba, rešavanje ukrštenog zagrižaja i obrnutog preklopa, suzbijanje loših navika (sisanje prsta, tiskanje jezika). Izrađuju se u različitim bojama i sastoje se od plastičnog dela i metalne žice koja se nalazi ispred zuba. Neophodno ih je nositi u ustima 14-16 sati u toku jednog dana (24h) da bi terapija bila uspešna.

Funkcionalni aparati – ortodontski aparati koji se koriste kod dece u fazi rasta (između 10 i 12 godina) da bi se korigovao razvoj vilica i lica. Izrađuju se u različitim bojama i sastoje se od plastičnog i metalnog dela koji obuhvataju zube i vilice. Neophodno ih je nositi u ustima 13-15 sati u toku jednog dana (24h) da bi terapija bila uspešna.

Folije za ispravljanje zuba – ortodontski aparati koji postaju sve popularnija alternativa tradicionalnim fiksnim paratima. Izrađuju se od providne plastike koja može da se skida sa zuba i stavlja na zube. Da bi se postigao terapijski efekat neophodno je da se nose stalno i da se skidaju samo tokom jela. Oni pomeraju zube na isti način kao i fiksni aparati, ali su im još uvek ograničene mogućnosti u terapiji. Mogu se koristiti kod manjih ortodontskih nepravilnosti (rotirani zubi, teskoba, razmak između zuba…).

Fiksni aparati – ortodontski aparati koji su fiksirani za zube i ne mogu da se skidaju dok traje terapija. Mogu da se koriste od adolescentnog doba (kad niknu svi stalni zubi) i nakon toga nemaju starosno ograničenje. Sastoje se od bravica (metalnih ili estetskih) i žičanog luka (metalnog ili estetskog). Bravice su zalepljene za spoljašnju površinu zuba i kroz njih prolazi lžičani luk koji za bravicu može biti pričvršćen gumicama ili samim sistemom koji se nalazi u sklopu bravice. Zatezanje žičanog luka vrši pritisak na zube i pomera ih ka njihovom zadatom položaju. Terapijske mogućnosti fiksnih ortodontskih aparata su jako raznovrsne i sa fiksnim ortodontskim aparatima je moguće rešiti najveći broj ortodontskih nepravilnosti.

Ortodont (specijalista ortopedije vilica) je doktor stomatologije koji se, nakon završenog stomatološkog fakulteta, specijalizovao za ispravljanje nepravilnosti zuba i vilica.

Kada je pravo vreme da se javite ortodontu?

Ne postoji starosno ograničenje za ortodontsku terapiju. Može da počne u najranijem uzrastu (razvojne anomalije lica i vilica) i da se radi kod odraslih osoba svih životnih doba. Najbolji i najbrži rezultati svakako se postižu kod dece školskog uzrasta. Prvi pregled kod ortodonta može da se obavi sa nicanjem prvih stalnih zuba (oko šeste ili sedme godine).

Piše: Miloš Vujaković, doktor stomatologije, specijalista ortopedije vilica