Categories
Blog

Parodontopatija je najrasprostranjenija bolest današnjice i najčešći razlog gubitka zuba. Parodontopatija je oboljenje potpornog aparata zuba, koga čine Vaše desni, kost u kojoj se nalaze zubi i različita vlakna. To je apsolutno savršen sistem dok negdje ne zaškripi.

Potporni aparat zuba je drugim riječima temelj. Kuća stoji dok su temelji dobri. Tako je i sa zubima.

Prvo što treba da znate zubi ne mogu da ispadnu preko noći. U tom slučaju niste dobili pravovremeno dijagnozu i nije Vam ponuđena nikakva terapija na vrijeme.

Parodontopatija se uspješno liječi odnosno drži pod kontrolom, ali je jako bitno što prije dobiti pravu dijagnozu i započeti terapiju.

Prvi i najbitniji faktor u terapiji parodontopatije ste, nećete vjerovati, baš Vi! Način na koji održavate oralnu higijenu je od najvećeg značaja za očuvanje zdravlja Vaših desni a onda i očuvanje Vaših zuba na mjestu. Pitaću Vas samo da li koristite interdentalne četkice ili još bolje znate li šta je to? Ako je Vaš odgovor ne, vi ne perete 2/5 Vaših zuba i ne čistite najbitniji dio u ustima gdje zapravo počinje parodontopatija. Dakle terapija koja Vam se uradi neće imati nikakvog smisla niti će rezultat trajati ako Vi ne održavate postignute rezultate kod kuće, a onako kako Vam Vaš doktor objasni. A svako objašnjenje podrazumjeva interdentalne četkice.

Drugi bitan faktor je naravno stomatolog i njegov plan terapije. Što se ranije postavi dijagnoza to je terapija naravno jednostavnija i posljedično finansijski manje zahtjevna.

Terapiju mogu da čine obrada parodontalnih džepova, hirurška terapija, kao i protetska rehabilitacija, i na kraju redovne kontrole na 4-6 meseci.

Obrada parodontalnih džepova je najjednostavnije rečeno dubinsko čišćenje Vaših desni i zuba. Radi se pod anestezijom, ne boli, to neće biti Vaših najljepših dva sata u životu ali će biti nemjerljivo korisno za zdravlje Vaših desni i zuba.

Hirurška terapija je sljedeća faza kojoj pristupamo ako je u pitanju uznapredovali stadijum parodontopatije, pa prvom fazom nismo postigli dovoljno dobre rezultate. Takođe se radi pod anestezijom, ne boli, još duže traje sama procedura, ali svaki minut vrijedi. Mala napomena, nakon hirurške intervencije niste izliječeni i to ne znači da više ne morate da perete zube. I još jedna napomena vještačka kost je sredstvo koje koriste parodontolozi da bi omogućili bolje zarastanje, a ne magični prah koji leči parodontopatiju.

I kako se tu uklapa protetska rehabilitacija?

Parodontopatija ne trpi hrapave površine u ustima, manjak zuba, neuravnoteženu okluziju, neravnomjeran prenos pritiska žvakanja. I tu nastupa protetika da riješi sve te probleme.

Parodontolog je tu da Vam, nekim od ovih terapijskih modula ili sa svim, riješi prije svega inflamaciju koja može biti opasna na više nivoa osim kao problem vezan za usta i zube. I da Vam omogući da možete lako, jednostavno i precizno da održavate oralnu higijenu, jer kada imate duboke parodontalne džepove te prostore ne možete da očistite ni sa čim, jedva ih i stomatolozi očiste kako treba specijalizovanim ručnim instrumentima i to sa anestezijom.

Kako da znate da li imate parodontopatiju? Predlažem da ne nagađate. Redovne šestomjesečne kontrole kod stomatologa su dovoljne, on će Vam reći. Ako želite da Vas specijalist pregleda onda Vam treba specijalista parodontologije i oralne medicine ili specijalista bolesti usta (tako se na našim prostorima zove ta specijalizacija).